ÎNDURAREA DELICIILOR

În esenţă, serile în care Ela l-a însoţit pe „Senior” în tunelul lui de răbdare spre convalescenţa mult aşteptată şi spre vindecare, după aventura stradală la care luase parte alături de ambele părţi ale unui conflict, au cuprins gândul că i-ar îngheţa cuvintele pe buze celui care ar pierde prea mult timp, încercând să rezolve enigmele legate de ocaziile ratate din care i-a fost alcătuită viaţa.

Ela se întristase copilăreşte când „Seniorul” i-a spus, cu glas indiferent, fără să clipească măcar o singura dată, că nu s-a îndrăgostit nicio zi şi nici nu s-a imaginat îndrăgostit de vreo elevă. O declaraţie rece, de piatră dură, nemodificabilă, care o enerva cumplit de ori de câte ori şi-o reamintea.

E aproape imposibilă o asemenea îndrăgostire, i-a explicat el metodic. Îndrăgostitul este răbdător. Este în stare să fie curtenitor foarte multă vreme. Profesorilor, magiştrilor le arde rar de curtenia faţă de ceea ce modelează ceas de ceas, zi de zi. Îndrăgostiri apar dacă, să zicem cinici, unii aplică o strategie de seducere, de amorul unei siluete fragede şi, pe neobservate, strategia le devine capcană, adică ajung să se îndrăgostească în timp ce o aplică. Sunt înfăşuraţi în legături nebănuite, care le determină ataşamentul faţă de ceea ce modelau şi modelajul încetează. Ca îndrăgostiţi, sunt, fără îndoială, serviabili, de pildă. Simt nevoia să îi dea persoanei de care s-au îndrăgostit orice fel de ajutor. Încearcă că să demonstreze că i-ar fi foarte utili. Pe urmă mai simt şi nevoia de a fi plăcuţi. Îşi schimbă tabieturile. Ajung clovni, penibili, ce mai încolo şi încoace.

Singurul beneficiu din partea unei foarte tinere amoreze este amorul fizic, dar trebuie să se precizeze că e bun pentru inimă. Cel puţin tot atât de bun ca şi alimentaţia sănătoasă. Nu sunt de neglijat binefacerile amorului fizic pentru funcţionarea inimii. Cui face amor de două ori pe săptămână i se diminuează jumătate din eventualităţile apariţiei unui atac cardiac. Îi explicase – zicea – deunăzi la spital o foarte tânără rezidentă, care îmi inspectase piciorul accidentat că, în timpul raportului sexual organismul eliberează acitocină, care stimulează secreţia de dopamină şi pe cea de endorfină, hormoni ai plăcerii şi ai stării de bine. Şi aşa se poate diminua durerea. Unui bărbat accidentat, în momentele de durere atroce, prezenţa unei femei îi este, iată, benefică. Sunt mai puţin stresaţi cei care au activitate sexuală mai intensă, fac mai des amor.  După un moment stresant (spaimă etc.) respiraţia le revine la normal mai repede decât celor care fac amor mai rar. Dar acelaşi exerciţiu trupesc este mult mai eficient la femei. S-a constatat că, la femeile care se masturbează până la orgasm, pragul toleranţei la durere se ridică cu aproape 75%. Tot de interes feminin este că amorul fizic are ca efect evitarea ridurilor Cele care fac amor cel puţin de trei ori pe săptămână par cu mult mai tinere în comparaţie cu cele care fac doar de două ori. Aşadar amorul fizic este de dorit mai ales în cazul femeilor vârstnice. Între sex şi intelect este o legătură reală puternică. Celor cu activitate sexuală regulată creierul le este mai dezvoltat. Ei au conexiuni sporite între neuroni. Unii ar putea să creadă că dobândesc inteligenţă mai multă din amorul fizic decât dintr-o cărţulie de filosofie. Şi „Seniorul” conchidea ironic, hohotind de râs, că, între zbaterea sexuală şi filozofie este, cale de mijloc, mediocritatea aurie şi aurită, lectura cărţilor de literatură.

Şi apoi, cu voce blândă şi caldă, i se adresa Elei ca un bunic, după ce s-a ţinut de şotii, întrebând-o „Unde rămăsesem? Tare mult îmi place să recitesc când eşti cu mine romanele lui Cezar Petrescu şi poeziile de dragoste ale lui Arghezi!”. Ela se cuibărea cu picioarele adunate sub ea şi cu capul pe umărul lui şi se pregătea să-l asculte citind cu voce abia auzită.

Reclame

2 gânduri despre &8222;ÎNDURAREA DELICIILOR&8221;

  1. filozofia placerii este ea insasi o perversa placere iar Seniorul un fin degustator…
    Ela este un receptacul docil…dar sunt sigura ca doar pana la un punct 🙂

    ma bucur ca ai revenit…ti-am simtit lipsa 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s